Architectuurfotografie
Architctuurfotografie
Architectuurfotografie is bij uitstek een onderwerp waarvoor we het land in gaan. Hoewel we ook wel eens in de studio architectuurfotografie hebben gedaan… Ja, inderdaad, en maquette past natuurlijk wel in de studio. Maar echte gebouwen staan door het hele land. Mooi ontworpen nieuwe kantoorpanden, woontorens, bruggen, woonhuizen of winkelpanden. Gebouwen waar de architect trots op kan zijn, en de gebruikers ‘gewoon’ gebruik van kunnen maken. Architectuurfotografie is lang niet altijd het mooie plaatje in de avondschemering. Vaak gaat het om de functionaliteit van het bouwwerk. Een architect of de gebruiker van een gebouw vraagt om die functies in beeld te brengen. Dan maakt het natuurlijk nogal een verschil of het om een gevangenis gaat of om een winkelcentrum.
Architctuurfotografie – De Pre-productie
We trekken er natuurlijk niet zo maar met de camera’s en statieven op uit. Voor we fotograferen is de pre-productiefase belangrijk. Overleg met de opdrachtgever. Waar gaat het om? wat is het doel van de foto? Dat is de belangrijkste vraag. Daarna: Moeten er ook video opnamen gemaakt worden? Moeten er ook drone-beelden komen? Welke omstandigheden zijn ideaal voor dat specifieke beeldmateriaal?
Dan wordt er vaak vooraf een inschatting gemaakt wanneer het licht gunstig is. Een rondje Google Maps geeft een indicatie van de ligging. Moet er bijvoorbeeld zon op de gevel staan of juist niet. Overdag of ’s avonds? En moeten er vooraf mensen worden ingelicht of toestemming gevraagd worden voor de fotoshoot? Moeten el lichten ingeschakeld worden voor de avondopnamen? Moet de zonwering geopend worden? Dat zijn wat van die zaken die vooraf moeten worden uitgezocht.
Architctuurfotografie – De shoot
Als al het voor-werk gedaan is en de weersverwachting is gunstig gaan we er op uit om te fotograferen en/of filmen. We melden ons op tijd aan op de locatie. Dan gaan we aan de slag met de camera. Camera’s die soms zelfs speciaal bedoeld zijn voor architectuurfotografie, de zogenaamde technische camera. Maar dan wel die van nu natuurlijk! Hoe een dergelijke camera er uit ziet, en hoe die werkt kun je in deze video zien. We hebben deze clip gemaakt voor Cambo, de leverancier van die camera’s. Kijk ‘m hier. En laat als je wilt een reactie achter, we horen graag jullie reactie! We maken met dat mooie gereedschap de besproken foto’s. En we zoeken en passant ook nog verrassende standpunten van waaruit we kunnen fotograferen of filmen. Vrijwel altijd zijn er bijzondere ongeplande beelden te maken. Dat maakt architectuurfotografie interessant! Het statische dynamiek geven, en het dynamische verstillen. Daarin zit de spanning die de architectuurfoto’s of de filmbeelden goed kunnen gebruiken.
Architctuurfotografie – De Post-productie
Het is niet klaar na het fotograferen! Er gaat geen foto de deur uit zonder nabewerking. Wat voor nabewerking dat is? Dat is vooral afhankelijk van wat we vooraf besproken hebben. We voeren kleurcorrecties, helderheidscorrecties en eventuele perspectivische correcties uit. Is het voor een leverancier van gevelbeplating zal de kleur belangrijk zijn. Is het een sfeerbeeld dan gelden er heel andere eisen. We passen dat aan. We maken maatwerk.
Architctuurfotografie – De Post-productie
Meer info of een offerte aanvragen? Dat kan! laat hier een bericht achter!