Perfecte kleuren met ColourChecker


Perfecte kleuren met ColourChecker

Perfecte kleuren met ColourChecker.  “Hoe weten jullie nou of de kleuren in jullie studiofoto’s écht kloppen? Dat kun je toch nooit weten?”  Toch kan dat wel! We leggen ’t uit. Maar ik zal [spoiler alert] alvast verklappen wat de uitkomst is; Perfecte kleurweergave;-)

Om in een digitale foto een écht nauwkeurige kleurweergave te bereiken moet je nauwkeurig werken. Dat ligt voor de hand. De héle keten moet kloppen. Dat heet ‘kleurmanagement’. In elke stap van het proces komt kleurmanagement om de hoek kijken.

Bij de opname | Perfecte kleuren met ColourChecker

Voordat we een parkshot of sfeerbeeld maken worden er kleurprofielen aangemaakt voor onze camera’s. Elke camera geeft de kleuren anders weer. De Fujifilm camera’s die wij gebruiken hebben van zichzelf heel erg goede kleuren (daarvoor gebruiken wij deze camera’s ook) maar zelfs tussen de verschillende camera’s zit wat verschil. En dat wil je niet. Het moet niet een beetje kloppen, maar helemaal! We fotograferen daarom een kleurtarget, de ColorChecker kaart. Dat is een set kleurvlakjes waarvan de éxacte kleur bekend is. Die foto wordt door de software gemeten en dan wordt élk vakje vergeleken met de waarde zoals die zou moeten zijn. Al die verschilletjes worden in een cameraprofiel gezet, die we altijd op de studiofoto’s toepassen. Daarmee is de eerste stap gezet naar een perfecte kleurweergave.

Als we nu studiofoto’s maken wordt diezelfde kleurtarget in de eerste foto mee-gefotografeerd. Zodat we een hele goede controlemogelijkheid hebben op de perfecte kleuren.

Bij de post-processing

In de nabewerking wordt het door ons aangemaakte kleurprofiel aan de foto gehangen. Stel het je voor als een labeltje aan de foto vast waar op staat hoe veel elke kleur afwijkt van de ideaal. Dat labeltje blijft aan de foto hangen. Het Adobe-RGB kleurprofiel. Om de goede kleur ook te zien gebruiken we top-beeldschermen van onder andere EIZO. En die beeldschermen zijn ook gekalibreerd. Daarvoor worden er door de software kleuren naar het beeldscherm gestuurd, en door een meetcel die op het beeldscherm geplaatst wordt gemeten. Voor elk beeldscherm resulteert dat in een beeldschermprofiel. Net als bij de foto’s geeft dit beeldschermprofiel door aan de computer hoe het beeld gecorrigeerd moet worden om ideaal op t scherm te komen. Helemaal automatisch! We kunnen zelfs bij onze opdrachtgevers (on-site) beeldschermen kalibreren, zodat julie het zelfde zien als wij! Vraag hier een offerte aan voor een beeldschermcorrectie

Bij de drukkerij

Als fe foto’s gedrukt worden dan blijft ons correctieprofiel bij de foto. Tot het moment dat de grafisch vormgever een drukklaas bestand aanmaakt. Dan wordt “ons” correctieprofiel over “onze” foto gelegd, en legt de vormgever of drukker ook nog het kleurprofiel voor de drukpers over bestand. Daarmee is de cirkel rond!

Perfecte kleuren met ColourChecker -fotografie Gerhard Witteveen