Pixels, DPI, Resolutie?


Pixels, DPI, Resolutie?

Pixels, DPI, Resolutie? Wat moet je er mee? Sommige mensen hebben dit al in de categorie “Gooi-maar-in-mijn-pet” gerubriceerd. Maar soms is het fijn om er iets van te weten. Check ook even de bijbehorende post over bestandstypen die eergisteren online gezet is.

Pixels, DPI, Resolutie? De basis

Een digitale foto is een raster van zoveel-bij-zoveel afzonderlijke beeldpuntjes, of pixels. Als zo’n raster weinig beeldpunten heeft, kun je alleen zeer versimpelde afbeeldingen maken… Zoiets als Luigi hieronder. Die is 16×16 pixels. Maar als je nu wilt weten of Luigi ook veters in zijn schoenen heeft, zou je meer pixels moeten hebben, voor een meer gedetailleerd beeld.

Pixels, DPI, Resolutie? 16x16px
Luigi in een raster van 16×16 pixels

Pixels, DPI, Resolutie? DPI

Als je het bovenstaande plaatje bekijkt, dan zal die op je beeldscherm ongeveer 2,5cm groot zijn. 1 inch dus. Da’s belangrijk om te weten, want dat betekent dat Luigi op elke inch is opgebouwd uit 16 pixels. DPI betekent “Dots per inch” Correcter zou zijn PPI, ofwel “Pixels per inch”. Het kleine fotootje van Luigi is dus een foto van 16×16 pixels. De resolutie is 16 DPI of PPI.

Beeldschermen hebben heel kleine pixels. Een beeldscherm van de begintijd van de computer kom op elke inch 72 pixels weergeven. Van daaruit is het gebruikelijk geworden om beelden voor onlinegebruik op 72 DPI te zetten. Ook nu de beeldschermen soms meer dan 300 DPI kunnen tonen.

Moderne browser lezen een fotobestand in zonder de DPI-info in het bestand te gebruiken. De browser gebruikt alleen de pixelafmeting; dus bijvoorbeeld 800×600 pixels. Ongeacht hoeveel DPI het is, het beeld wordt getoond op 800×600 pixels. De resolutie van je computerscherm bepaalt dan of dat een groot of een klein plaatje wordt. Dus een 800×600 bestand in 72 DPI verschilt niet van een 800×600 bestand in 300 DPI… Ja, laat die maar eens even binnenkomen…

Pixels, DPI, Resolutie? Beeldkwaliteit op internet

Hoeveel DPI maakt niet uit. Op een Apple 5K 27″ beeldscherm passen 5120×2880 pixels. Ter vergelijking; een goed beeldscherm uit de beginjaren van de computer kon 400×300 pixels weergeven.

Pixels, DPI, Resolutie? Beeldschermpixels

Nou kun je een foto met bijvoorbeeld 800×600 pixels later vergroten om een prachtig modern beeldscherm te vullen, maar dan gaat de scherpte van de foto hard achteruit. Maar om nou alle foto’s voor internet op 5120×2880 pixels ter zetten is ook niet erg handig.

Pixels, DPI, Resolutie? Onze standaarden

Fotografie Gerhard Witteveen levert normaal de foto’s af in 2 resoluties: 1920×1920 px, voor online toepassing en 4000×4000. dat wil zeggen dat de lange kant van het beeld 4000 pixels breed is. De korte zijde is dan meestal kleiner.

Binnenkort: Wat zijn Megapixels nou weer?