Gigapixelfoto kickoff Serious Request Apeldoorn 2017


Gigapixelfoto start Serious Request Apeldoorn

Serious Request Apeldoorn barst los…Een Gigapixelfoto in opdracht van de gemeente Apeldoorn. Fotografie Gerhard Witteveen ging de uitdaging aan! Op 8 september heeft Apeldoorn de kickoff gehad van Serious Request 2017 in Apeldoorn. Op het marktplein waar 100 dagen later het glazen huis zal staan verzamelden zich vele honderden scholieren. Hiervan maakte Fotogw een Gigapixel foto. In het midden van het goedgevulde marktplein was een groep leerlingen in het rood gekleed om het logo van het Rode Kruis te maken. De opbrengst van Serious Request is al jaren bestemd voor Het Rode Kruis, die daarmee een bij stille ramp kunnen helpen. Dit jaar gaat het om het samenbrengen van gezinnen. Een mooi thema, zeker kort voor de kerstdagen!

Gigapixelfoto start Serious Request Apeldoorn – Het Evenement

Serious Request, de bekende actie van 3FM is al jaren een vast gegeven in de dagen voor kerst. DJ’s van het radiostation worden opgesloten in een glazen huis. Dit jaar staat dat glazen huis op de markt in Apeldoorn. Welke DJ’s er in zitten is op dit moment nog niet bekend, maar om het glazen huis heen is het elk jaar een groot feest. In de aanloop naar de actie worden er door veel apeldoorners al inzamelingsacties op poten gezet om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor Het Rode Kruis. De opbrengst van dit jaar is bestemd voor gezinshereniging in crisisgebieden. Het Rode Kruis maakt zich daar sterk voor. Burgemeester John Berends (staat ook op de Gigapixel foto) gaf de aftrap voor de acties van Apeldoornse scholieren. Ondanks het erg slechte weer hadden zich honderden scholieren verzameld op het marktplein.

Gigapixelfoto start Serious Request Apeldoorn – De foto

Gemeente Apeldoorn benaderde ons voor het maken van een gigapixelfoto. Dat is een foto in een extreem hoge resolutie, die online getoond kan worden. Even een paar getallen om aan te geven hoe groot;
De foto is opgebouwd uit 144.000.000 pixels. oftewel 1,44 gigapixels 😉  (Ter vergelijking; een goede HD-computermonitor heeft 2,000,000 pixels) De beeldhoek is ruim 140°. De foto is samengesteld uit 14 individuele foto’s van elk 50 megapixel. Om de foto’s tot één beeld te samen te stellen is een heel rappe iMac 52 minuten aan het rekenen geweest.
Omdat zo’n enorm beeld niet gewoon naar een computer kan worden gestuurd om ‘m online te bekijken is er een truc toegepast. De foto is opgedeeld in een heel groot aantal “tegels” in verschillende resoluties. Als je straks online de foto bekijkt wordt er steeds alleen de lage-resolutie “tegel” naar je computer of je mobiel gedownload die je op dat moment bekijkt. Daardoor wordt je internetverbinding niet te zwaar belast!

Gigapixelfoto start Serious Request Apeldoorn – De link

Nou, tijd om de gigapixel foto te bekijken! En mocht je zelf een gigapixelfoto willen laten maken, alle info vraag je hier aan