Straatfotografie in Tilburg


Straatfotografie in Tilburg.

Op een zonnige vrijdagmiddag eind September lekker rondgestruind in Tilburg. Lekker fotograferen. Met de Fujifilm X-pro2 op pad. Een camera die zich bij uitstek leent voor straatfotografie. Vast brandpunt 35 mm er op. Geen zoom, maar “zoomen met je voeten” is eigenlijk leuker. Gewone, alledaagse dingen fotograferen. Mensen op straat vooral. Het voordeel van een stad die je niet goed kent is dan je er ook met een frisse blik naar gaat kijken. Elke straathoek nieuwe perspectieven. En je leert de stad waar je bent snel kennen.

De geur van fixeer

Af-en-toe wordt een fotograaf van nu toch melancholisch… De geur van de doka. De donkere kamer dus… Voor wie het niet kent; Een verduisterde ruimte waarin foto’s afgedrukt werden door middel van fotografische baden. De foto werd belicht onder een vergroter. Die projecteerde het negatief op het lichtgevoelige papier. De prints afdrukken werden eerst ontwikkeld in het ontwikkelbad, daarna kort in het stopbad om het ontwikkelproces stil te zetten, en aansluitend werd de afdruk gefixeerd. Na een minuutje fixeren mocht het licht weer aan, en kon de foto gespoeld en gedroogd worden. Maar die geur van fixeer is opgeslagen in het geheugen van veel fotografen.

Lightroom

De nieuwe donkere kamer heet, niet geheel toevallig, Lightroom. Of eigenlijk Adobe Lightroom. Het is geen ruimte in huis, maar een app op de computer waarin je de ruwe bestanden van de camera kunt bewerken tot een mooi eindresultaat. Net als in de donkere kamer. Zelfs met nostalgische randjes om het beeld heen, en in fraai zwart-wit.

Zwart-wit

Wat is dat toch met zwart-wit? Je haalt een deel van de zintuiglijke ervaring weg. Net zoiets als eten met een wasknijper op je neus. En toch is het weghalen van kleur best prettig. Het zorgt ervoor dat je de focus op contrasten kunt leggen. Nu kun je van elke foto de kleur weghalen, en dan alleen een grijzig, oninteressant beeld overhouden. Maar échte zwart-wit fotografie werkt alleen als je wéét dat je in zwart-wit werkt, en speciaal op zoek gaat naar contrasten. Helderheden. Licht en donker. Dat heb ik die vrijdagmiddag in Tilburg gedaan. Met (bijna) de geur van fixeer in de neus. Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden!

straatfotografie |Voetgangersgebied Stadspark met waterval Shoppen in Tilburg Straatartiest bereidt zich voor Reflectie in een etalageruit streetfashion