Video tutorial geproduceerd voor Cambo


Voor Cambo, een internationaal gerenommeerde camera- en camera-accesoirefabrikant in Kampen, heeft Gerhard een video tutorial bedacht, geschreven, gefilmd en ge-voice-overd. The View camera movement Video tutorial, Logo and videoleaderHet is een 6 delige serie bedoeld voor jonge fotografen, die de mogelijkheden van de technische camera (een bepaald soort camera die het mogelijk maken perspectief en scherpstelling in detail aan te passen) nog niet kennen. In de serie van 6 videos van elk ongeveer 5 minuten zie je collegafotograaf Juul de camera bedienen. Gerhard heeft samen met Juul de foto- en videocamera’s bediend. De clips zijn in Full HD en 4K resolutie geschoten met Fujifilm X-pro2, XT2, en GFX camera’s en gemonteerd in Final Cut pro.

De pre-productie | Video tutorial

Voor de preproductie van de video’s is Gerhard eerst eens aan de tuintafel gaan zitten om een goede indeling te maken voor de video tutorial, en goede teksten te schrijven. De video’s zijn Engelstalig, dus een native speaker/fotograaf heeft de teksten gecheckt en goed bevonden;-), maar ook de specialisten van Cambo zijn ingeschakeld om er een goed verhaal van te maken.The View camera movement Video tutorial, using the view camera
Er is een verdeling in zes afleveringen bedacht, gebaseerd op de soort opnamen die gemaakt worden. Na de inleiding gaat het over productfotografie, macro fotografie, architectuurfotografie, video en stitching, en monteren van meerdere foto’s tot één beeld. Naast de teksten moesten er ook animaties worden gemaakt, foto’s gemaakt met én van de camera’s, en natuurlijk ook video opnamen.

De opnamen | Video tutorial

Voor de feitelijke opnamen hadden we een aantal draaidagen gepland. Deels in de studio in Apeldoorn, en een deel op diverse locaties, waaronder Rotterdam. The View camera movement Video tutorial, using the Cambo Actus with Fuji GFXDaar hebben we een middag en een avond gefotografeerd en gefilmd voor de aflevering over Architectuurfotografie. Omdat één van de beelden die we van tevoren hadden geplande foto in de schemering moest zijn, hebben we ’s middags de locatie bepaald, om daar ’s avonds de foto’s te gaan maken. De verlichting van de gebouwen en de avondschemering voegen toch veel sfeer toe aan een toch wat technisch onderwerp als architectuurfotografie.
Bij architectuurfotografie is de technische camera ook helemaal op zijn plek. Als je een hoog gebouw fotografeert lijkt de bovenkant veel te klein, het gebouw lijkt “om te vallen” Die perspectivische vertekening kan met de technische camera helemaal worden weggewerkt. En Architectuur, daarin is Rotterdam natuurlijk op z’n best! Kijk maar.

TVCM4-Architectural from Gerhard Witteveen on Vimeo.

Voor de aflevering over het gebruik van de technische camera voor video opnamen gingen we langs bij Sven, een ambachtelijke timmerman. De opnamen die we daar maakten geven een goed beeld van de selectieve scherpte die mogelijk is met het gebruik van de technische camera.

 

TVCM6-Video from Gerhard Witteveen on Vimeo.

Ook leuk was de aflevering met selectieve scherpstelling en macrofotografie. Dat leverde ook heel mooie en vaak verrassende beelden op:

 

TVCM3-SelectiveFocusMacro from Gerhard Witteveen on Vimeo.

De montage | Video tutorial

De montage van de video tutorial was een erg tijdrovende klus. Uit de uren ruw beeldmateriaal, en honderden foto’s moesten de juiste foto’s en het passende videomateriaal op een zinvolle én attractieve manier gemonteerd worden tot één geheel. Want ondanks dat het om 6 afleveringen gaat moest het toch bij elkaar passen. De muziek en de voice-over die Gerhard ingesproken heeft maakten het geheel af. Het was bedoeld als tijdelijke voiceover, maar uiteindelijk vond men, met name in de VS, bij Cambo USA de niet-native stem toch beter dan een te “smooth” voiceover. Dat voelde toch als een soort van compliment;-)

Inmiddels is de serie te vinden op de site van Cambo USA, onder het kopje Educational Videos.

Al met al een project dat ongelooflijk interessant was om te schrijven, filmen en monteren! Soms leek het wel wat te groot voor het kleine team waarmee het gemaakt is, maar toch… Trots 😆

Ook zoiets laten maken? Klik hier voor info