Visserstruien!


2015-08-27_0011

Met smart zaten we te wachten op de publicatie van het boek Visserstruien deel 2. Nog meer truien, nog meer wol, nog meer breischema’s en natuurlijk nog meer leuke achtergrondverhalen.  Een prachtig boek met truien van toen en beelden van nu. Het boek is afwisselend met stukken geschiedenis, en  breipatronen met foto’s hierdoor wordt het toegankelijk voor iedereen om zo’n echte visserstrui te breien. We zijn hiervoor 2 dagen op lokatie (Scheveningen) aan de slag geweest, en een uitgebreide (leuke woordspeling;-)) studiosessie.

Voor uitgever Forte creatief fotografeerden we voor het boek Visserstruien 2. Inderdaad, het tweede deel. In 2013 fotografeerden we de eerste uitgave. Nu Vissertruien 2 met nog meer truien, en de cultuurhistorische contact daarbij.

De uitgever over Visserstruien 2:

“Visserstruien 2 is het vervolg op de zeer succesvolle uitgave Visserstruien (september 2013), waarin Stella Ruhe truien uit 40 Nederlandse vissersplaatsen presenteerde, als resultaat van een diepgaand onderzoek naar de Nederlandse visserstrui. Tussen 1875 en 1950 droegen vissers truien die door hun vrouwen gebreid werden. De patronen waren motieven van rechte en averechte steken met af en toe een kabel. In elke vissersplaats werd gebreid in gelijksoortige motieven, zodat je aan de trui kon zien of een visser uit bijvoorbeeld Urk of uit Scheveningen kwam.

Na alle aandacht voor het eerste boek en de bijbehorende tentoonstellingen en lezingen kwamen nog zoveel truien, foto’s en documenten boven water, dat Stella Ruhe vol enthousiasme verder is gegaan met haar onderzoek en nog 65 patronen uitwerkte op basis van oude foto’s. In Visserstruien 2 vertelt ze er over met de grote drive en vakkundigheid die we van haar gewend zijn. Resultaat is opnieuw een heerlijk lees- en bladerboek over vissers en hun dagelijks leven, vol mooie patronen, boeiende verhalen en fascinerende oude foto’s. De truien komen weer uit alle Nederlandse kustprovincies en zelfs uit rivierplaatsen zoals de in Brabant gelegen plaatsen Willemstad en Woudrichem.

De eerste twee delen van het boek verhalen over de reizen die de vissers maakten naar de visgronden. Er wordt dieper ingegaan op het leven aan boord (Wat deden de vissers bijvoorbeeld als het windstil was? Wat aten ze?) en op de connectie met de Engelse en Schotse vissers, die vaak niet begrepen waarom de Hollanders zo succesvol waren. Dan volgt een hoofdstuk met beknopte informatie over de werkwijze bij het zelf breien van een visserstrui. Het overgrote deel van het boek neemt ons vervolgens mee via de Noordzeekust, de Waddeneilanden en de Zuiderzeekust tot aan de grote rivieren, langs de mooiste truien en vissersplaatsen. Met van elke trui een foto, een korte beschrijving en een teltekening.

Via de facebookpagina Visserstruien kunt u op de hoogte blijven van alle wetenswaardigheden rond het boek, het breien van de truien en de rondreizende tentoonstelling.”

Visserstruien