Wat zijn megapixels ook al weer?


Wat zijn megapixels ook al weer? Daar gaan we het nu over hebben. Ja, ’t moet even gebeuren. Een pixel, een acroniem voor “Picture Element” kent iedereen. Toch? Een pixel is één bouwsteentje waaruit en digitale foto is opgebouwd. Eén mozaïek-blokje. Een moderne digitale camera heeft er mééégaveel van, vandaar Megapixel. Ok, iets serieuzer dan; Een moderne digitale camera, of goede telefoon-camera heeft 10 tot 30 miljoen pixels. oftewel 10 tot 30 Mpx.

Megapixels | Hoe meer, hoe beter?

Ja, over het algemeen is meer beter. Want een beeld met veel pixels, een hoge resolutie, kan meer details bevatten. Lees mijn eerdere post over resolutie (opent in een nieuw tabblad) nog even door! Zoals gezegd, meer megapixels is over het algemeen beter. Maar dat is niet altijd waar! Voor een paar jaar terug kwam er een telefoon uit met een 40 Mpx. camera. Extreem veel voor een camera in een mobieltje. Toch scoorde de foto’s niet er hoog in de vergelijkende tests. Dat heeft met een paar dingen te maken!

Bitdiepte!

1 bit 2 tinten
2 bit 4 tinten
4 bit 16 tinten
6 64 tinten
8 256 tinten
10 1024 tinten
12 4096 tinten
14 16.384 tinten
16 65.536 tinten

Zegt je waarschijnlijk niet erg veel, ‘bitdiepte’. Maar het is wel een belangrijke factor. Want hoeveel informatie kan één pixel opslaan? Een 1 bit systeem kan alleen 1 of 0, aan of uit,  “wit” of “zwart” registreren. Een camera in je mobiel is vaak 6 tot 8 bit, en kan dus per pixel 64 tot 256 helderheidswaarden weergeven.

Een goede digitale camera kan 10 of 11 bit registreren. En de nieuwe digitale camera die in de studio staat, de Fujifilm GFX kan zelfs 15 bit per pixel opslaan. Dat betekent dat er 32.792 verschillende tinten kunnen worden vastgelegd.

 

Wat zijn megapixels ook al weer? Fotografie Gerhard Witteveen | fotograaf Apeldoorn | Fotostudio Apeldoorn