Welk bestand is het beste?


Welk bestand is het beste? JPG, Tiff, PNG…

Fotografie Gerhard Witteveen beantwoord de vraag:  Welk bestand is het beste? A: JPG, B: Tiff, C: PNG… En het antwoord is… D.

 

Tja, dat helpt natuurlijk niet écht. Welk bestandstype moet je nou gebruiken? Je kunt niet één beste bestandstype kiezen. Welke is de beste in die specifieke situatie, die vraag kun je beter stellen. In de basis zijn er bestandstypen die een foto zonder kwaliteitsverlies opslaan in een groot bestand, én bestandstypen die diezelfde foto opslaan ineen klein bestand, maar met kwaliteitsverlies.

Tiff-kwaliteit
100
Tiff-bestandsgrootte
100
JPG-kwaliteit
80
JPG-bestandsgrootte
50

De grafiek geeft het al weer; Tiff is groot, met optimale kwaliteit. Maar die grootte is een probleem voor bijvoorbeeld gebruik op internet. Een Tiff bestand is soms tientallen Mb’s groot, en een JPG van dezelfde foto is vaak minder dan 1Mb. Dit kleinere beeld is natuurlijk véél sneller geladen als je ‘m op een website bekijkt. “Maar de kwaliteit is dan minder”, hoor ik je zeggen…  Ja, klopt. Maar de vraag is of dat wel zichtbaar is!

Compressie

Om bestanden efficient te kunnen opslaan bestaan er methoden om de foto te verkleinen. Zoals bijvoorbeeld bij JPG. Die verkleining gaat ergens wel ten koste van de kwaliteit. In plaats van ieder pixeltje in het beeld exact te beschrijven in kleur en helderheid worden groepjes pixels die op elkaar lijken als één cluster beschreven. Dat betekent dus dat er een heleboel pixels die iets verschillend waren na het opslaan als JPG exact hetzelfde zijn. Dus fijne details verdwijnen. Dit heet “in goed Nederlands “Lossy compression”. Er bestaat ook nog zoiets als “Lossless compression”. Dat is een puur rekenkundige verkleining van het bestand. De kwaliteit blijft gelijk, het bestand wordt iets kleiner.

Welk bestand is het beste?

Tiff

Optimale kwaliteit

Groot bestand

Voor drukwerk, groot formaat prints

JPG (Hi Res)

Redelijk goede kwaliteit

Kleiner bestand

Voor drukwerk

JPG (Low Res)

Acceptabele kwaliteit

Klein bestand

Voor online gebruik

PNG

Acceptabele kwaliteit

Klein bestand, kan transparantie hebben

Voor online gebruik

Als je meer vragen hebt, stel ze dan via het contactformulier.

Logo Fotografie Gerhard Witteveen. Welk bestand is het beste?