Zwart-wit fotografie


Normaal zien we het allemaal niet zo zwart-wit. Geen zwartkijkers hier. Maar gelukkig kent zwart-wit fotografie ook nuances. De grijstinten. Zonder grijs geen goede zwart-witfoto.

Zwart-wit fotografie iets van vroeger?

30+ jaar geleden was een zwart-wit foto nog heel gebruikelijk. Ansel Adams was een meesterlijke fotograaf die uitsluitend zwart-wit foto’s maakte. Kranten gebruikten zwart-wit, boeken waren soms in zwart-wit, en soms werd er 1-zijdig full colour gedrukt. Dat betekende dat elke kleurenpagina in het boek aan de ‘achterkant’ zwart-wit was. Nu zijn we hélemaal gewend aan kleur. Een boek in zwart-wit zou nu niet meer verkocht worden. En toch is zwart-wit nog steeds bruikbaar.

Contrast wordt belangrijker!

Het fijne van zwart-wit fotografie is dat door het weglaten van de kleur het contrast in het beeld véél belangrijker wordt. Je wordt niet afgeleid door de kleur. Alle aandacht naar de helderheden. De grijstinten, de contrasten, de schaduwen en de hooglichten.

Digitaal zwart-wit.

Digitale foto’s worden vrijwel zonder uitzondering in kleur vastgelegd. Dus dan zou je zeggen dat je alleen de kleurinformatie maar hoeft “uit te zetten” om een mooie zwart-wit foto te krijgen. Maar dat is niet zo. Door de kleurinformatie goed te gebruiken kan er een betere zwart-wit foto gemaakt worden. Die omzetting van kleur naar grijstinten bepaalt de sfeer van de foto.

Kunnen we voor jouw organisatie eens kleurarme maar contrastrijke beelden maken? Vraag dan even een offerte aan via onze site.

Zwart-wit fotografie | architectuurfotografie