Landschapsfotografie in de stad


Voor een fotografie- en videoproject was ik gisteren samen met collega-fotograaf Juul in Rotterdam. Architectuurfotografie en video was het doel van de dag. De lokatie voor de te fotograferen hoogbouw gekozen, en dan wachten tot zonsondergang. Een wandeling naar een restaurantje voor een hapje eten, want de zon gaat pas tegen half 8 onder, zo eind september. Dan zie je dit beeld. Ineens ben je bezig met Landschapsfotografie in de stad. Wat daar opvalt is dat de schaal, de verhouding soms anders ligt dan, bijvoorbeeld, op de Veluwe.

 

Landschapsfotografie in de stad

Bij landschapsfotografie denk je dan toch weer eerder aan de Veluwe dan aan Rotterdam. Maar een stadslandschap is ook gewoon een onderdeel van ons landschap. Hier was het een klein stukje rust in de drukte van de stad. Een groot grasveld, omringd door hoogbouw. De late middagzon streek over het gras. De kleuren vielen op. Rustig, eigenlijk alleen het groen van het gras, en het bruin van de bakstenen gevels eromheen. Het leek een stadsoase. De spelende jongetjes kozen het grasveld in plaats van de speeltuin, de Johan Cruyffcourt of de straat om te spelen. Wat ik fijn vind aan dit beeld is de rust die het uitstraalt. De eenvoud in kleur en vorm. En het onverwachte van dit rustmoment in de stad.

Landschapsfotografie in de stad – De Foto

 

Landschapsfotografie in de stad | Cityscape Rotterdam, Fotografie Gerhard Witteveen, Fotograaf Gerhard Witteveen
Cityscape Rotterdam, fotograaf Gerhard Witteveen

Landschapsfotografie in de stad – de techniek

De foto is gemaakt met de Fujifilm X-T2. Een camera die ik te leen had van Cameratools in Apeldoorn (thanks voor de superservice!), omdat mijn eigen Fujifilm X-pro2 een val niet doorstaan had:-(

Nog meer technische info? Ok. Fujifilm X-T2 met 50-140mm f2,8 op 140 mm, Fujifilm Velvia filmsimulatie, Zo uit t handje geschoten.  Onbewerkte JPG, zo uit de camera!

 

Landschapsfotografie in de stad – Fotografie Gerhard Witteveen

Maar; Fotografie Gerhard Witteveen is toch een fotostudio. Studiofotografie is toch iets heel anders?

Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar ik vind het fijn om naast de studiofotografie ook landschapsfotografie, modefotografie, portretfotografie en zo te blijven doen. Mijn fotografie moet jullie natuurlijk verrassen, maar ook mijzelf!