Yarnbombing, Knitgraffity, Guerillaknitting, Crochetgraffity, Urban crochet…


Yarnbombing, Knitgraffity, Guerillaknitting, Crochetgraffity, Urban crochet… Er zijn mensen die nu precies weten waar het over gaat. Het enige Nederlandse woord dat er voor bestaat is Wildbreien of -haken, zover wij weten…

Yarnbombing, Knitgraffity, Guerillaknitting, Wildbreien
Yarnbombed seashore bench – ©www.fotogw.nl

Het is een vorm van #streetart. Je breit of haakt iets en laat dat achter in de openbare ruimte. Om een boom, of om een parkbank. Gewoon, om de stad of het dorp waar je woont een beetje mooier te maken. Een soort graffiti dus. Maar deze graffiti is te verwijderen zonder hogedrukreiniger. Dat is toch wel fijn.

Over het ontstaan ervan schrijft Wikipedia het volgende;

Waarschijnlijk is wildbreien ontstaan in 2005 in Houston in de Amerikaanse staat Texas. Hier begon de groep Knitta Please met het ophangen van halve breiwerkjes door de stad omdat het weggooien ervan zonde zou zijn. Tevens wilde men de stad kleur en warmte teruggeven. De groep werd door later door het stadsbestuur uitgenodigd om alle bomen langs de Allen Parkway in te pakken ter ere van de Art Car Parade, een optocht met uitgedoste auto’s. Hierna volgde een project in Parijs.
De laatste jaren heeft wildbreien zich verder verspreid over de wereld en is het onder andere gevonden in Londen, Berlijn, Melbourne, Nederland en België. Bombings zijn zelfs aangetroffen op de Chinese Muur[3]. Tegenwoordig worden er zelfs speciale breikunstwerken gemaakt. Zo werd in Mexico-Stad een complete autobus ingepakt. Begin 2011 gingen meer dan 200 vrijwilligers aan de slag om Artis met breisels te behangen”

Gerhard trof streetart aan op een plek die dat misschien niet eens nodig had. Een prachtig bankje, uitkijkend over de Atlantische oceaan, in het dorpje Armação de Pêra, en maakte een serie foto’s. Eentje plaatsen we alvast!